Article

Φακόρυζο ή φακές με ρύζι σούπα

Οι φακές με το ρύζι, ή αλλιώς η Μουτζέντρα, όπως τη λένε στην Κύπρο, δεν είναι μόνο ένα πολύ νόστιμο φαγητό, αλλά και μια σημαντική πηγή σιδήρου.
Ο συνδυασμός του όσπριου με το ρύζι είναι τέλειος, γιατί μας δίνει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, εφάμιλλη σχεδόν του κρέατος.

Φακόρυζο ή φακές με ρύζι

Υλικά

• 1 φλυτζ. τσαγιού φακές
• ½ φλυτζ. τσαγιού ρύζι μακρύκοκκο
• 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
• 2 φύλλα δάφνης
• 1 κουτ. σούπας γεμάτη ντοματοπελτέ
• ½ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
• κύμινο ή κόλιαντρο
• αλάτι – φρεσκοτριμένο πιπέρι
• ξύδι ή λεμόνι για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και πλένουμε τις φακές.
Φακόρυζο ή φακές με ρύζι σούπα – από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Φακόρυζο ή φακές με ρύζι σούπα – από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε κρύο νερό, τόσο που να τις καλύπτει και τις βράζουμε για 3′ – 4′.
Έπειτα τις σουρώνουμε και τις ξεπλένουμε με αρκετό νερό.
Τις ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα με 5 φλυτζάνια νερό και τις βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για 15′ με 20′, ανάλογα πόσο βραστερές είναι. (Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό).
Φακόρυζο ή φακές με ρύζι σούπα – από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Φακόρυζο ή φακές με ρύζι σούπα – από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε 4′ – 5′ λεπτά τα κρεμμύδια και τα σκόρδα, που έχουμε ψιλοκόψει, μέχρι να γίνουν διάφανα.
Κατόπιν προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 1′ – 2′, μέχρι να λαδωθεί όλο.
Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και αδειάζουμε το περιεχόμενό του μέσα στην κατσαρόλα με τις φακές.
Φακόρυζο ή φακές με ρύζι σούπα – από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Φακόρυζο ή φακές με ρύζι σούπα – από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, το κύμινο, τον πελτέ, τα δαφνόφυλλα, 1 – 2 φλυτζάνια του τσαγιού νερό, αν χρειάζεται, το σκεπάζουμε και το βράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, για 20′ – 25′ λεπτά περίπου, μέχρι να βράσει και να πιει το ζουμί του.
Φακόρυζο ή φακές με ρύζι σούπα – από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Φακόρυζο ή φακές με ρύζι σούπα – από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ανακατεύουμε κατά διαστήματα, για να μην μας κολλήσει, ειδικά προς το τέλος του βρασίματος.

Σερβίρουμε με αρκετό ξύδι ή λεμόνι.

Μερίδες: 5

— Το φακόρυζο είναι το ιδανικό φαγητό για αυτούς που νηστεύουν πολλές ημέρες, αλλά και ειδικά για τους χορτοφάγους.

πηγη

86 views